Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

H ζωή στη Κρήτη του προηγούμενου αιώνα

H ζωή στην Κρήτη  κατά το πρώτο μισό του προηγούμενου αιώνα έχει ευτυχώς καταγραφεί σε σπάνια βίντεο εκείνης της εποχής κυρίως από φωτογράφους και εταιρείες παραγωγής του εξωτερικού.  Κάποια από αυτά παρουσιάζονται παρακάτω:

Η Κρήτη  του  1910 – 1920
Το βίντεο αυτό είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την Κρήτη των πρώτων χρόνων της ένωσής της με την Ελλάδα. Περιέχει σπάνιες εικόνες και στιγμιότυπα από τη ζωή στα λιμάνια και στις πόλεις. Σε πολλά από αυτά φαίνονται άντρες και γυναίκες με μουσουλμανικές ενδυμασίες που μαρτυρούν το έντονο τούρκικο στοιχείο της εποχής.



Η Κρήτη του 1935
Το βίντεο αυτό είναι γαλλικής παραγωγής και παρουσιάζει σε πολύ καλή ανάλυση κρητικούς της εποχής εκείνης, αγροτικές εργασίες όπως το όργωμα, και το άλεσμα στους μύλους, στιγμιότυπα από τη Σπιναλόγγα που κατοικούνταν τότε από λεπρούς (γύρω στο 20’),  τη χειρωνακτική συγκόλληση κομματιών ενός αρχαίου αγγείου της Κνωσσού (22’), αρχαιολογικούς χώρους και αρχία ευρήματα, ψαράδες, εργάτες και πλοία στο λιμάνι και κρητικά γλέντια.


Η Κρήτη του 1950
Ένα ακόμα γαλλικό βίντεο με τις αγροτικές δουλειές στην Κρήτη, κόσμο στη θάλασσα, παιδιά που τρέχουν στα χωριά, άντρες που κόβουν και τρώνε καρπούζι στο χωράφι, την άντληση νερού από πηγάδια και γενικά τη ζωή στην ορεινή κυρίως ύπαιθρο.


Η Κρήτη του 1964 (έγχρωμο)
Το βίντεο αυτό, αγγλικής παραγωγής, δείχνει σκηνές από λουόμενους στις παραλίες, αγροτικές δουλειές όπως το αλώνισμα, το ψήσιμο ψωμιού σε ξυλόφουρνους, υφάντρες σε αργαλειούς, τη ζωή των ντόπιων το καλοκαίρι στις σπηλιές των Ματάλων (πριν τους χίππιδες που έζησαν στα Μάταλα τη δεκαετία του ’70) καθώς και χορούς σε τοπικά πανηγύρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου