Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

KΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΜΕ ΜΥΖΗΘΡΑ-1η ΚΑΙ 2η ΣΥΝΤΑΓΗ

Kαλιτσούνια με μυζήθρα – 1η συνταγή

 Υλικά:

  • 1/2 κ. αλεύρι
  • 5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ.τσ. γάλα
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • νερό, όσο σηκώσει


Για τη γέμιση:

  • 1/2 κιλό μαλάκα (φρέσκο κρητικό τυρί)
  • 1/2 κ. φρέσκια μυζήθρα και ανθότυρο
  • (ή όποιο από αυτά τα τυριά διαθέτετε)
  • 2 κ.σ. φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 2 αβγά
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο γιά το τηγάνισμα 


Παρασκευή:
Βάζουμε σε ταψάκι το αλεύρι με το αλάτι, κάνουμε μιά λακουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, το λεμόνι και το γάλα. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγες κουταλιές χλιαρό νερό, όσο χρειάζεται γιά να γίνει μιά ζύμη μέτρια προς σκληρή. Αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί 30' σκεπασμένη. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά μας με το δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Προσθέτουμε τα αβγά, ελαφρά χτυπημένα και ζυμώνουμε να γίνει ένα μείγμα. 
Ανοίγουμε τη ζύμη σε ψιλό φύλλο. Κόβουμε στρογγυλά πιτάκια μ' ένα φλιτζάνι μεγάλο ή ανάλογο κουπ πατ. Βάζουμε στη μέση ένα κουταλάκι γέμιση και το διπλώνουμε σαν μισοφέγγαρο. Πατάμε το τελείωμα με πιρούνι να κλείσει καλά. Οταν τελειώσουν όλα τα καλιτσουνάκια, τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο, μέχρι να ροδίσουν και τα σερβίρουμε ζεστά.
Μπορούμε, επίσης, να τα ψήσουμε στο φούρνο. 


Kαλιτσούνια με μυζήθρα – 2η συνταγή
 Υλικά:

  • 300 γραμμάρια αλεύρι.
  • 6 κ.κούπας λάδι.
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κρασί.
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι.
  • 3/4 του ποτηριού χλιαρό νερό.

Για τη γέμιση:

  • 250 γραμμάρια ξινομυζήθρα.
  • 1 αυγό χτυπημένο.
  • 2 κουταλιές σούπας φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
  • Αλάτι.

Παρασκευή:
1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι.Κάνουμε μια λακκουβίτσα και προσθέτουμε το λάδι,το ξύδι το νερό λίγο-λίγο ,ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.Την σκεπάζουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.
2. Εν τω μεταξύ ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης με ένα κουτάλι.
3. Σε αλευρωμένη επιφάνεια παίρνουμε κομμάτι ζύμης και ανοίγουμε φύλλο λεπτό.Κόβουμε κου-πάτ σε μέγεθος όσο το πιατάκι του καφέ.
4. Βάζουμε στο κέντρο 1 κουταλιά του γλυκού γέμιση .Κλείνουμε το σκαλιτσούνι μας βρέχοντας με νερό γύρω-γύρω και ενώνουμε να σχηματιστεί ένα μισοφέγγαρο.Πατάμε με πιρούνι στην ένωση.
5. Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές.Τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.


Αποτέλεσμα εικόνας για καλτσουνια με μυζήθρα