Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Αμμουδάρα
Η Αμμουδάρα είναι ένας ανεπτυγμένος τουριστικός οικισμός στον ανοικτό κόλπο του Ηρακλείου. Βρίσκεται 6 χιλιόμετρα Δυτικά από τη πόλη του Ηρακλείου, έχει λίγους μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται πολύ κοντά με τον επίσης τουριστικό οικισμό Λινοπεράματα.

Λινοπεράματα
Τα Λινοπεράματα είναι ένα αρκετά ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο στον ανοικτό κόλπο του Ηρακλείου. Βρίσκεται 8 χιλιόμετρα Δυτικά από τη πόλη του Ηρακλείου, πολύ κοντά με τον επίσης τουριστικό οικισμό Αμμουδάρα και έχει περίπου 160 μόνιμους κατοίκους.

Τύλισος
Μεγάλο χωριό, μεσόγειο αλλά αρκετά κοντά στη θάλασσα, κτισμένο στις βορειοανατολικές πλαγιές του Ψηλορείτη σε απόσταση 13 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο. Η Τύλισος διατηρεί μέχρι σήμερα το πανάρχαιο όνομά της από την εποχή που ήταν ανεξάρτητη ακμάζουσα πόλη σύμμαχος της κραταιάς Κνωσού.

Αγία Πελαγία
Η Αγία Πελαγία βρίσκεται 24 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από το Ηράκλειο, στη Βόρεια ακτή της Κρήτης. Είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με ωραίες αμμουδερές παραλίες, φυσικά προστατευόμενους κολπίσκους και συνήθως γαλήνια θάλασσα.

Φόδελε
Το Φόδελε είναι ένα γραφικό μεσόγειο χωριό σε απόσταση 3 χιλιόμετρα από την θάλασσα (Κόλπος του Φόδελε) και 27 χιλιόμετρα δυτικά από το Ηράκλειο. Είναι κτισμένο σε ένα πολύ ωραίο περιβάλλον με πορτοκαλιές, πανύψηλα υπεραιωνόβια πλατάνια, πυκνές καλαμιές και πολλά τρεχούμενα νερά.
Καρτερός & Αμνισός
Ο Καρτερός είναι ένας παραθαλάσσιος τουριστικός οικισμός, συνεχόμενος με τον οικισμό του Αμνισού και βρίσκεται 8 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από 550 μόνιμους κατοίκους.

Αρχάνες ή Επάνω Αρχάνες
Οι Αρχάνες είναι μια ωραία γραφική κωμόπολη χτισμένη στις πλαγιές ενός χαμηλού λόφου σε μια περιοχή κατάφυτη και με πολλά νερά. Βρίσκονται 16 χιλιόμετρα Νότια από το Ηράκλειο και έχουν 3860 μόνιμους κατοίκους.

Πεζά
Τα Πεζά είναι ένα μικρό σχετικά μεσόγειο χωριό, άλλα σπουδαίο γεωργικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής και ολόκληρης της Κρήτης, 18 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο. Έχει πολλούς και σημαντικούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, πολλά οινοποιεία και πολύ μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου.

Χάνι Κοκκίνη
Το Χάνι Κοκκίνη είναι ένα σημαντικό παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο της Βόρειας ακτής της Κρήτης. Βρίσκεται 13 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο πάνω στην Παλιά Εθνική οδό και σε μικρή απόσταση από την Νέα Εθνική οδό.

Γούβες
Οι Γούβες είναι ένα μικρό και γραφικό χωριό 2 χιλιόμετρα από το παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο Κάτω Γούβες. Και οι δύο οικισμοί, οι Γούβες και οι Κάτω Γούβες, βρίσκονται περίπου 16 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχουν περίπου 350 και 1200 μόνιμους κατοίκους αντίστοιχα.

Πισκοπιανό
Το Πισκοπιανό είναι παραδοσιακό μεσόγειο χωριό σχεδόν συνεχόμενο με το Κουτουλούφαρι. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει σχεδόν 450 μόνιμους κατοίκους. Έχει πολλά παλιά σπίτια με καμάρα που είναι ο πιο συχνά απαντώμενος τύπος κατοικίας στο χωριό.
Ξενοδοχεία στο Πισκοπιανό

Κουτουλούφαρι
Το Κουτουλούφαρι είναι παραδοσιακό μεσόγειο χωριό σχεδόν συνεχόμενο με το Πισκοπιανό. Βρίσκεται 32 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει σχεδόν 600 μόνιμους κατοίκους. Στο χωριό υπάρχουν πολλά παλιά σπίτια με καμάρα που είναι ο πιο συχνά απαντώμενος τύπος κατοικίας στο χωριό.

Λιμένας Χερσονήσου
Ο Λιμένας Χερσονήσου είναι το πιο κοσμοπολίτικο και πιο ανεπτυγμένο τουριστικό θέρετρο του νομού και ίσως και ολόκληρης της Κρήτης. Βρίσκεται 28 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και κατοικείται σχεδόν από 3000 μόνιμους κατοίκους.

Σταλίδα
Πρόκειται για παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο με πολλή κίνηση το καλοκαίρι 3 χιλιόμετρα Δυτικά από τα Μάλια. Βρίσκεται 33 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο και έχει κατά κάτι λιγότερους από 1000 μόνιμους κατοίκους.

Μάλια
Τα Μάλια είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο, με πολύ μεγάλη κίνηση και βρίσκεται 36 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από περίπου 3750 μόνιμους κατοίκους.

Τυμπάκι
Γεωργικό και οικονομικό κέντρο της περιοχής, με περισσότερους από 5.000 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται 65 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο στη μέση μια μεγάλης πεδιάδας με έντονη γεωργική εκμετάλλευση.

Μάταλα
Τουριστικό θέρετρο που βρίσκεται σε μια μοναδικής ομορφιάς περιοχή της νότιας ακτής της Κρήτης, σε απόσταση 68 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο, με 100 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Σίβας
Όμορφο μικρό παραδοσιακό μεσόγειο χωριό, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο από το υπουργείο Πολιτισμού με ωραία λιθόκτιστα σπίτια με πολλά σκαλισμένα οικόσημα και ωραίες καμαρωτές πόρτες, με παράδοση στις καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και μεγάλης φήμης, κυρίως ελιάς.

Μοίρες
Οι Μοίρες είναι μια σύγχρονη κωμόπολη στον κάμπο της Μεσαράς και είναι διοικητικό και κυρίως οικονομικό κέντρο της περιοχής. Βρίσκονται 55 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά από το Ηράκλειο και έχουν σχεδόν 6.000 μόνιμους κατοίκους.

Βιάννος 
Γραφικό κεφαλοχώρι κτισμένο αμφιθεατρικά στις νότιες υπώρειες της Δίκτης (Λασιθιώτικα όρη), βρίσκεται 65 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο. Παραδοσιακό Κρητικό χωριό με παλιά σπίτια, ανηφορικά στενοσόκακα, ωραίες πετρόκτιστες βρύσες παντού και μικρά ανοίγματα με υπεραιωνόβια πλατάνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου