Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

ΦΑΡΑΓΓΙΑ

Φαράγγι ΆρβηςΦαράγγι Άρβης

Το φαράγγι της Άρβης, ένα από τα πλέονεντυπωσιακά της Κρήτης, ακολουθεί πορεία από Βορρά προς Νότο, ξεκινάει από το δημοτικό διαμέρισμα Αμιρά και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος. Η έξοδος του φαραγγιού βρίσκεται δίπλα στο Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, λίγο βορειότερα από τον σύγχρονο παραλιακό οικισμό της Άρβης. Το φαράγγι είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο, εκτός από τη χειμερινή περίοδο λόγω βροχοπτώσεων.


Φαράγγι Α. Νικολάου (Ρούβα)

Φαράγγι Α. Νικολάου (Ρούβα)
Ορίζεται από τις κορυφές Αμπελάκια στα ανατολικά και Σαμάρι στα δυτικά. Πρόκειται για το σημαντικότερο φαράγγι του Ψηλορείτη και της κεντρικής Κρήτης και πήρε το όνομα του από το ομώνυμο Βυζαντινό εκκλησάκι στη νότια είσοδό του. Διασχίζει με κατεύθυνση Βορά-Νότου το επιβλητικό νότιο τμήμα του Ψηλορείτη και ενώνει το δάσος του Ρούβα στα βόρεια με την κοιλάδα του Κουτσουλίδη ποταμού στα νότια, στην περιοχή του Ζαρού.








Φαράγγι Βοριζίων

Φαράγγι ΒοριζίωνΟι επιβλητικές γυμνές πλαγιές στη νότια είσοδό του, το καθιστούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες γεωλογικούς σχηματισμούς του Ψηλορείτη. Η διάσχισή του είναι σχετικά εύκολη, μέσα σ’ ένα πλούσιο σε βλάστηση τοπίο, όπου κυριαρχεί ο πρίνος.












Φαράγγι Μάρτσαλο

Φαράγγι ΜάρτσαλοΠρόκειται για ένα από τα χαρακτηριστικότερα και πιο όμορφα φαράγγια της νότιας κεντρικής Κρήτης. Τοποθετείται στις δυτικές υπώρειες των Αστερουσίων, δίπλα ακριβώς στο Αγιοφάραγγο και νότια της Μονής Οδηγήτριας. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 2 χιλιόμετρα ενώ η υψομετρική διαφορά μεταξύ της εισόδου και της παραλίας του Μάρτσαλου, στην οποία καταλήγει, είναι περίπου 145 μέτρα.








Αγιοφάραγγο
ΑγιοφάραγγοΕίναι ίσως το πιο εντυπωσιακό βατό φαράγγι των Αστερουσίων. Έχει μήκος περίπου 1,5 χλμ. και καταλήγει σε μια μαγευτική παραλίαΣτη μεγαλύτερη διαδρομή του φαραγγιού υψώνονται δεξιά και αριστερά επιβλητικοί και απόκρυμνοι βράχοι. Οι βράχοι αυτοί είναι διάσπαρτοι με πολυάριθμες σπηλιές, στις οποίες είχαν τα ερημητήριάτους οι ασκητές που για πολλούς αιώνες ζούσαν στο φαράγγι.




Αποτέλεσμα εικόνας για Φαράγγι ΚνωσούΦαράγγι Κνωσού


Το Κνωσανό φαράγγι αναπτύσσεται σε μήκος που φτάνει τα 6 χλμ. και αποτελεί ουσιαστικά τη φυσική συνέχεια του Ιερού βουνού Γιούχτα. Είναι ένα από τα τρία φαράγγια του Οικολογικού-Αρχαιολογικού πάρκου του Γιούχτα.




Φαράγγι Αγίου Αντωνίου
Φαράγγι Αγίου Αντωνίου

Το φαράγγι του Αγίου Αντωνίου ξεκινάει από τις Άνω Ασίτες και είναι ένα μικρό, πανέμορφο φαράγγι. Το μήκος του φτάνει τα 2 χλμ. και η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου και εξόδου δεν ξεπερνάει τα 200 μέτρα.








Καλοχωριανό Φαράγγι

Το Φαράγγι του Καλού Χωριού είναι ένα μικρόσχετικά, αλλά ενδιαφέρον φαράγγι η διαδρομή του οποίου δε ξεπερνά τα 4 χλμ. και η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου και εξόδου φτάνει τα 260 μέτρα.




Φαράγγι Ρόζας

Φαράγγι Ρόζας
Το φαράγγι της Ρόζας βρίσκεται στο Δήμο Χερσονήσου και αποτελεί παρακλάδι του φαραγγιού της Αμπέλου. Πρόκειται για μια ανηφορική διαδρομή 3 χλμ. με υψομετρική διαφορά 300 μέτρα. Η διαδρομή στο φαράγγι είναι σχετικά εύκολη με μερικά δύσκολα σημεία και ο χρόνος που απαιτείται για την ανάβαση είναι 1,5 ώρα. Η επίσκεψη στο φαράγγι είναι δυνατή από Απρίλιο έως Νοέμβριο.







Αστρακιανό Φαράγγι

Αστρακιανό ΦαράγγιΤο Αστρακιανό φαράγγι, είναι ένα μεγάλο σε μήκος φαράγγι - 12,5 χλμ. - ενώ η υψομετρική διαφορά μεταξύ εισόδου - εξόδου φτάνει τα 200 μέτρα. Ξεκινάει λίγο έξω από τους Αστρακούςκαι διασχίζοντας την ενδοχώρα καταλήγει στη περιοχή του Καρτερού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου