Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Ελούντα
Η Ελούντα είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο με πολυτελή ξενοδοχεία που αναπτύσσεται κατά μήκος της παραλίας. Βρίσκεται 11 χιλιόμετρα Βόρεια από τον Άγιο Νικόλαο, 70-77 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ηρακλείου (Νέα ή Παλαιά Εθνική Οδός) και 80 χιλιόμετρα Δυτικά από το αεροδρόμιο της Σητείας. Έχει 1650 μόνιμους κατοίκους.

Νεάπολη
Η Νεάπολη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ελιές και λαχανόκηπους. Έχει 2765 κατοίκους. Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την πόλη ο επισκέπτης θα βρει τα ερείπια της αρχαίας Δωρικής πόλης Δρηρού στον λοφίσκο Άγιος Αντώνιος.

Σίσι
Το Σίσι είναι ένα τουριστικό θέρετρο με ένα γραφικό λιμανάκι με όμορφη αμμουδερή παραλία. Βρίσκεται 26 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 41 χιλιόμετρα Ανατολικά από το Ηράκλειο. Κατοικείται από 700 περίπου κατοίκους.

Άγιος Κωνσταντίνος, Οροπέδιο Λασιθίου
Το χωριό Άγιος Κωνσταντίνος έλαβε το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία του και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 90 Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο κοντά στην ανατολική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου σε υψόμετρο πάνω από 800 μέτρα. Έχει λιγοστούς μόνιμους κατοίκους.

Τζερμιάδο, Οροπέδιο Λασιθίου
Το Τζερμιάδο (ή Τζερμιάδω κατά μια παλιότερη γραφή) βρίσκεται 49 χιλιόμετρα Δυτικά από τον Άγιο Νικόλαο και 60 περίπου χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο ανάμεσα στην ανατολική και την δυτική είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου. Έχει 750 περίπου μόνιμους κατοίκους και είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Λασιθίου και η διοικητική έδρα του σύγχρονου Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου.

Καλό Χωριό - Ίστρο
Το Καλό Χωριό είναι ένα ωραίο και γραφικό παραδοσιακό χωριό που έχει διατηρήσει το ιδιαίτερο χρώμα του στο μέσο μιας εύφορης κοιλάδας και βρίσκεται 12,5 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο και 1,5 χιλιόμετρο επίσης Νότια από το τουριστικό θέρετρο Ίστρο. Κατοικείται από 550 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Παχιά Άμμος
Η Παχιά Άμμος είναι ένα πολύ όμορφο παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται σε μια πεδιάδα γεμάτη ελιές 20 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο με 570 μόνιμους κατοίκους. Βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλης Μινώας και σχεδόν πάνω στον σύγχρονο κόμβο από Άγιο Νικόλαο προς Σητεία (50 χιλιόμετρα Δυτικά) και προς Ιεράπετρα (14 χιλιόμετρα Νότια).

Μόχλος
Ο Μόχλος είναι ένα γραφικό μικρό ψαροχώρι 48 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 34 Δυτικά από την Σητεία. Έχει λιγότερους από 100 μόνιμους κατοίκους και προσφέρεται για ήσυχες διακοπές.

Σητεία
Η Σητεία είναι μια παραθαλάσσια πόλη κτισμένη στο εσωτερικό του ομώνυμου κόλπου στα Βόρεια παράλια της Κρήτης. Βρίσκεται σε απόσταση 64 χιλιόμετρα Ανατολικά του Αγίου Νικολάου, 129 χιλιόμετρα Ανατολικά του Ηρακλείου και 61 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την Ιεράπετρα. Κατοικείται από σχεδόν 10.000 μόνιμους κατοίκους.

Παλαίκαστρο
Το ωραίο κεφαλοχώρι Παλαίκαστρο βρίσκεται 89 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, 19 χιλιόμετρα επίσης Ανατολικά από την Σητεία και 2-2,5 χιλιόμετρα από την θάλασσα (Όρμος Γκραντες). Κατοικείται από 1100 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Ζάκρος και Κάτω Ζάκρος
Ο Ζάκρος είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Κρήτης. Κτισμένος πάνω σε δυο λόφους είναι πνιγμένος στις ελιές και τα οπωροφόρα δέντρα. Ο Κάτω Ζάκρος βρίσκεται περίπου 8 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά του Ζάκρου, 107 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 47 Νοτιοανατολικά από την Σητεία και είναι ένα μικρό και γραφικό λιμανάκι σε μια περιοχή ονομαστή για τις περίφημες Μινωικές αρχαιότητες.

Μακρύγιαλος
Ο Μακρύγιαλος είναι ένα σπουδαίο τουριστικό θέρετρο με πολύ ωραία προφυλαγμένη αμμουδερή παραλία που βρίσκεται 58 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, 23 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από τον τουριστικό οικισμό Ανάληψη.

Φέρμα
Η Φέρμα είναι ένας γραφικός παραθαλάσσιος παραθεριστικός οικισμός σε μια πανέμορφη πευκόφυτη περιοχή στο εσωτερικό ενός κολπίσκου, από τις ωραιότερους του νησιού, στη Νότια ακτή της Κρήτης. Βρίσκεται 45 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 10 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα και έχει περισσότερους από 600 μόνιμους κατοίκους.

Κουτσουνάρι
Το Κουτσουνάρι είναι ένα σημαντικό τουριστικό θέρετρο στην νότια ακτή της Κρήτης 42 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 7 χιλιόμετρα Ανατολικά από την Ιεράπετρα. Είναι φημισμένο για την τεράστια και πανέμορφη παραλία του και κατοικείται από 600 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Ιεράπετρα
Η Ιεράπετρα είναι μια σύγχρονη παραθαλάσσια πόλη κτισμένη στη Νότια ακτή της Κρήτης, στο Λιβυκό πέλαγος. Βρίσκεται 35 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο και θεωρείται η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης απέναντι από την Αφρικάνικη ακτή. Κατοικείται από σχεδόν 12.000 μόνιμους κατοίκους και είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού και η τέταρτη ολόκληρου του νησιού.

Μύρτος
Ο Μύρτος είναι ένα πολύ ωραίο ήσυχο παραθαλάσσιο χωριό στις νότιες ακτές της Κρήτης κοντά στα όρια με το νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται 51 χιλιόμετρα Νότια από τον Άγιο Νικόλαο, 90 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο και 14,5 χιλιόμετρα Δυτικά από την Ιεράπετρα. Έχει περισσότερους από 450 μόνιμους κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου