Τρίτη 28 Απριλίου 2015

ΦΑΡΑΓΓΙΑ


Το φαράγγι της Σαμαριάς
Αποτέλεσμα εικόνας για φαραγγι σαμαριαςΤο Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο περιπατητικό φαράγγι της Ευρώπης και επίσης και το πιο διάσημο. Χιλιάδες τουρίστες το κατεβαίνουν με τα πόδια καθημερινά το καλοκαίρι. Το μήκος της πορείας αγγίζει τα 18 χιλιόμετρα και η κατάβαση του διαρκεί περίπου 4-7 ώρες, από τον Ομαλό ως την Αγία Ρουμέλη.





Φαράγγι Αγίας Ειρήνης
Φαράγγι Αγίας ΕιρήνηςΤο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων, στην επαρχία Σελίνου, με πολλά κατακόρυφα περάσματα. Έχει πάρει το όνομα του από το χωριουδάκι που βρίσκεται κοντά στην είσοδο του, 46 χλμ. από τα Χανιά. Το μήκος του είναι 7,50 χλμ και η διάβαση του διαρκεί τρεις ώρες. Στην παραλία βρίσκεται το χωριό Σούγια με την πεντακάθαρη και πανέμορφη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα αξέχαστο μπάνιο στα νερά του Λιβυκού πελάγους.

Φαράγγι Αράδαινας
Η Αράδαινα είναι το πιο βαθύ και απότομο φαράγγι του Νομού Χανίων. Με ύψος 138m το βαθύ φαράγγι είναι ιδανικό, όχι για πεζοπορία αλλά και για bunjee jumping επίσης. Η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο του στη μαγευτική παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον επιχειρήσει την  κατάβαση του φαραγγιού.

Φαράγγι Ίμπρου

Το φαράγγι της Ίμπρου, κοντά στη Χώρα Σφακίων, είναι το τρίτο δημοφιλέστερο φαράγγι της Κρήτης μετά της Σαμαριάς και της Αγίας Ειρήνης. Η διαδρομή μέσα σε αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μπορεί να ολοκληρωθεί σε 2-3 ώρες. Το τοπίο είναι πανέμορφο και η σχετική ευκολία στην κατάβαση καθιστά την κάθοδο της Ίμπρου ιδανική για οικογένειες με παιδιά. Το μήκος του φαραγγιού είναι 11 χιλιόμετρα.


Φαράγγι Κλάδου

Ο Κλάδος είναι από τα πλέον δύσκολα και επικίνδυνα φαράγγια λόγω των σαθρών τοιχωμάτων του. Στην (πάνω) είσοδο του φαραγγιού υπάρχει ένα πολύ επικίνδυνο σημείο, μια απότομη πλαγιά 90-100 μέτρων με χαλίκια που κάνουν την πρόσβαση σχεδόν αδύνατη, ακόμη και με τεχνικό εξοπλισμό. Έτσι, για να διασχίσετε όλο το φαράγγι θα πρέπει να το κάνετε ανάποδα από την πανέμορφη παραλία Δώματα.



Φαράγγι Τρυπητής

Το φαράγγι της Τρυπητής είναι το δεύτερο παράλληλο φαράγγι δυτικά του φαραγγιού της Σαμαριάς. Είναι από τα μεγαλύτερα φαράγγια της Κρήτης και για την διάσχισή του χρειάζονται δύο ημέρες, καθώς δεν υπάρχει δρόμος για να προσεγγίσετε εύκολα την είσοδο του. Το φαράγγι της Τρυπητής είναι πραγματικά εντυπωσιακό με τα υψηλά κάθετα τοιχώματα με τις πολλές σπηλιές, οι οποίες και του δίνουν το όνομα Τρυπητή. Εκτός από την πλούσια χλωρίδα, ανάμεσα στα πολλά πεύκα δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποιο από τα προστατευόμενα κρι κρι.

Φαράγγι Ελυγιάς

Το φαράγγι της Ελυγιάς είναι ένα μεγάλο και εντυπωσιακό φαράγγι με άγρια ομορφιά, το οποίο διέρχεται παράλληλα με το φαράγγι της Σαμαριάς. Το συνηθισμένο μονοπάτι για να το προσεγγίσετε ξεκινάει στο χωριό Άγιος Ιωάννης Σφακίων, κοντά στην Ανώπολη. Αφού το συναντήσουμε, μετά από πεζοπορία 3.5 ωρών μέσα σε καταπληκτικά τοπία, φτάνετε στην όμορφη παραλία της Σελούντας με τα πολλά πεύκα.




Φαράγγι Καβή ή ΊλιγγαΦαράγγι Ίλιγγα ή Καβή

Το φαράγγι του Ίλιγγα ή του Καβή βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Χώρας Σφακίων. Ξεκινάει από την Ανώπολη Σφακίων και καταλήγει στην πανέμορφη παραλία του Ίλιγγα, 2km δυτικά της Χώρας. Το φαράγγι είναι εύκολα προσβάσιμο από την Ανώπολη.

Σφακιανό Φαράγγι, Σφακιά, Χανιά, ΚρήτηΣφακιανό Φαράγγι

Το Σφακιανό φαράγγι ή φαράγγι Βαρθολομά ή Λαγκό βρίσκεται 2km ανατολικά της Χώρας Σφακίων. Ξεκινάει από υψόμετρο 1200 μέτρων και καταλήγει στο Λιβυκό Πέλαγος. Το φαράγγι έχει μήκος 6.5km και η πορεία μέσα σε αυτό είναι πολύ εύκολη.

Φαράγγι Ασφένδου

Φαράγγι Ασφένδου, Σφακιά, Χανιά, ΚρήτηΤο φαράγγι του Ασφένδου αποτελεί ένα από τα πολλά φαράγγια της επαρχίας Σφακίων που ξεκινάει από το έρημο χωριουδάκι του Ασφένδου, όπου σήμερα κυρίως διατηρούν στάνες οι βοσκοί της περιοχής.






Φαράγγι Καλλικράτη

Το φαράγγι του Καλλικράτη είναι ένα σχετικά μικρό φαράγγι στην νοτιοανατολική περιοχή των Λευκών Ορέων στο Νομό Χανίων. Το φαράγγι συνδέει τα ορεινά βοσκοτόπια της περιοχής με τα πεδινά χωριά. Είναι ένας πολύ ευχάριστος περίπατος, με υπέροχη θέα και σπάνια λουλούδια, αν και σχετικά άγνωστος στους τουρίστες. Η πεζοπορία στο φαράγγι μαζί με το διπλανό Ασφενδιανό φαράγγι μπορεί να είναι μια πλήρης ημερήσια εκδρομή.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου